Vianoce rozjasňujú myseľ!

Bratislava, 17. decembra 2014

Vianoce prebúdzajú v ľuďoch mimoriadnu aktivitu. Až 89% ľudí sa na príprave Vianoc aktívne podieľa, robí alebo pomáha s čím treba, vyplynulo z predvianočného online prieskumu agentúry 2muse[1].

Sviatky roka majú pre ľudí podmanivé čaro, ktoré si v sebe nosíme od detstva. Nečudo, že ani dospelí sa netaja, že na Vianoce radi pozerajú rozprávky, milujú prekvapenia ukryté v darčekoch, udržiavajú vianočné rituály, snívajú o snehom zaviatej krajine a pre deti v rodine chystajú nevšedne pekné chvíle.

Bola by to bezchybná idylka, keby... ľudia nereflektovali svoje rozpoloženia, k zime patril sneh ako voľakedy, jednoducho keby boli spokojní s tým ako trávia Vianoce. Kritické vnímanie Vianoc nechýba ani v 2muse prieskume.

Tieto Vianoce chce totiž prežiť alebo robiť niečo inak ako minulý rok každý druhý – tretí človek (41%). Bez ohľadu na dišputy, či je toto číslo presné, vyplýva z neho holý fakt, že časť ľudí je odhodlaná dať svojim Vianociam „regulovaný“ a želaný priebeh. Zvlášť, keď tretina ľudí konštatuje, že Vianoce nemajú plne v svojej réžii a dá sa predpokladať, že práve pre nich je čas na revoltu. Ľudia signalizujú, že ak to po minulé roky zanedbali, tieto Vianoce je pre nich absolútnou prioritou rodina. Chcú s ňou kvalitne stráviť čas, bez stresu a “fofrovania“ z nákupov, pečenia, upratovania, bez pokleskov prameniacich z bezodného konzumu... A tieto neduhy chcú tieto Vianoce skrotiť minimálne 2 z 10tich ľudí (16%).

Tí, ktorých spaľuje láska k dievčaťu alebo chlapcovi, partnerovi(-ke) si zase nevedia predstaviť práve Vianoce bez ich blízkosti. V celej populácii sú ich 4%.

„Vianoce inak“ tiež znamená (viac) oddychovať, mať a užiť si voľno z práce či počas štúdia. Ľudia by chceli na Vianoce dôkladne „vypnúť“, najlepšie keby nemuseli čeliť problémom a starostiam, ktoré ich ťažia a Vianoce menia na dni, ktoré si poniektorí želajú, aby radšej ani neboli (takýchto ľudí môže byť až okolo 5-10%).

Každý šiesty človek na Slovensku (17%) chce v porovnaní s minulým rokom stráviť Vianoce aktívne – nebyť doma – radšej niekde na chate, alebo v Paríži(!), zájsť do kostola, psychicky sa preladiť na dobrú nôtu (zmieriť sa s osudom, nájsť pokoj v duši...), neprejedať sa a chodiť do prírody, lyžovať, využiť voľno na športový tréning, alebo tiež byť menej pred obrazovkou televízora a počítača.

Nikoho určite neprekvapí, že 83% ľudí sa teší na Vianoce. Toľko ľudí aj chápe Štedrý deň ako prípravu na Štedrý večer, tak po stránke duchovnej, ako aj materiálnej. To, že chápe, je nespochybniteľné; aké podoby má ale táto príprava, zostáva v intimite každej rodiny a domácnosti. A tiež ich členov, zvlášť tých, ktorí sa chystajú Vianoce 2014 prežiť tak, aby z obľúbených sviatkov mali čo najlepší pocit.

#

Mimochodom: Tradičný predvianočný pôst, v zmysle obnovenia duchovnej jednoty s Bohom je už definitívne na ústupe; zvlášť keď ho je ťažké držať a dodržať aj pre ľudí aktívne praktizujúcich vieru, robí tak len každý druhý z nich. A keď je reč o jedle..., ženy častejšie ako muži bilancujú, že Vianoce zanechajú na ich postave nejaké to kilo navyše. (Ktovie, či sú úprimnejšie, alebo kritickejšie k sebe ako muži?!) Či tomu tak naozaj bude sa opýtame po Vianociach. Sledujte www.2muse.sk

Veselé Vianoce!


[1] Agentúra 2muse uskutočnila online prieskum 11.-15.12.2014 na vzorke 424 respondentov, ktorý bol reprezentatívny z hľadiska pohlavia, veku a regiónu.



Autor:

Lýdia Marošiová, 2muse

Archív